- Ερύμανθος ή Ωλονός
- Όρος (2.224 μ.) που εκτείνεται με τη μορφή οροσειράς στα όρια των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Μακρόστενο και με πολλές κορυφές, έχει κατεύθυνση νοτιοδυτική και η ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται στο έδαφος του νομού Αχαΐας. Προς τα Α δημιουργεί διακλαδώσεις, όπως οι Ψηλές Κορφές (1.880 μ.), το Καλλιφώνι (1.998 μ.) και το όρος Λάμπεια (1.797 μ.). Ο Ε. είναι το τέταρτο σε ύψος όρος της Πελοποννήσου. Έχει δάση από έλατα, δρυς, κέδρους, πρίνους και πεύκα. Από τον Ε. πηγάζουν οι ποταμοί Πηνειός, Ερύμανθος, Σελινούς κ.ά. Στην αρχαιότητα, το όρος θεωρείτο τόπο διαμονής της Άρτεμης και του Πάνα. Εδώ κατά τη μυθολογία, ο Ηρακλής συνέλαβε ή θανάτωσε τον Ερυμάνθιο κάπρο, που είχε γίνει η μάστιγα της περιοχής. Ο κάπρος αυτός ήταν μεγάλος αγριόχοιρος, που μεταφέρθηκε από την Άρτεμη στον Ε.· από εκεί τρομοκρατούσε όλη την Ψωφίδα χώρα. Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να τον συλλάβει και να του τον φέρει ζωντανό, γεγονός που ο ήρωας κατόρθωσε. Όταν όμως ο Ευρυσθέας είδε τον κάπρο, κρύφτηκε τρομαγμένος σε ένα πιθάρι. Έλεγαν πως τα δόντια του θηρίου φυλάσσονταν ως ανάθημα στον ναό του Απόλλωνα στην Κύμη. Ο Eρυμάνθιος κάπρος συμβόλιζε ίσως τον ποταμό Ερύμανθο, που, όταν ξεχείλιζε, προκαλούσε μεγάλες καταστροφές.
Ο Ερύμανθος, οροσειρά μεταξύ Ηλείας και Αχαΐας, έχει πυκνά δάση, περισσότερα στη βόρεια πλευρά του, στα οποία κυριαρχούν το έλατο και το πεύκο· έχει επίσης πολλά νερά, ρεύματα και πηγές.
Κατά τη μυθολογία, ο Ερύμανθος, ορεινό συγκρότημα της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ήταν τόπος διαμονής της θεάς Άρτεμης και του Πάνα. Εκεί ο Ηρακλής συνέλαβε ή θανάτωσε τον Ερυμάνθιο κάπρο που αποτελούσε τη μάστιγα της περιοχής.
Dictionary of Greek. 2013.